вівторок, 20 лютого 2018 р.

СПОВІДЬ ПЕРЕД ЧИТАЧАМИ



Мабуть, не випадково в останню неділю перед Великим постом — Неділю прощення поет, прозаїк видавець з Червонограда Ігор Дах організував свій творчий вечір “Живу, як усі...”, який відбувся у Червоноградській міській бібліотеці для дітей. 

У назві приховано глибокий смисл. Бо все, чим живе автор, за що вболіває, він ще й доносить до читача художнім словом, сторінками публіцистики. Отож, живе “не як усі...”. Це була своєрідна сповідь перед аудиторією. Зустріч відкрила бібліотечний працівник Ірина Крук. 
Теплі слова про Ігоря Даха мовила голова літературно-мистецького об'єднання “Третій горизонт” Ольга Голузинець. 





Зокрема, він є автором півсотні книг поезії, прози, публіцистики, редактором і видавцем газети “Літературний Червоноград” і журналу “Місцевий часопис”, лауреатом багатьох літературних нагород, засновником літоб'єднання “Третій горизонт”, Червоноградського відділення Міжнародної (Малої) академії літератури і журналістики для школярів, ще два таких відділення заснував у Бахмуті і Слов'янську, починаючи з 2015 року 12 разів побував у зоні АТО у якості військового журналіста, що відобразилося у його публікаціях в періодиці та трьох книгах “Слідами війни”, готує до друку четверту... Своєрідним доповненням до сказаного стали відзняті ним кадри з передової на Сході України, які демонструвалися на екрані. Таке не побачиш навіть у випусках теленовин.
Зворушливо звучала поезія з уст автора: про Україну, рідну матір, друзів-шахтарів (він добре знає важку шахтарську працю!), інтимна та духовна лірика, вірші для дітей (юні читачі, шанувальники поетичного слова також були присутні на творчій зустрічі). Для багатьох ці поетичні рядки вже давно знайомі, бо читали, добре знають книги Ігоря Даха, та, все ж, звучали вони якось по-новому.
- Не хотілося мені читати цього вечора вірші про війну на Сході України, - щиро зізнався Ігор Дах, - та годі стриматися...
Часто ці рядки писалися під свист куль та вибухи ворожих снарядів і мін.
Своєрідним подарунком для поета стало читання його ж віршів членами літоб'єднання “Третій горизонт” Надією Олійник, Марією Магдзяк, Наталією Кічун-Лемех, юними поетами — слухачами МАЛіЖу Ольгою Бучек, Юлією Симак, Оленою Федюрою. Вони наче гортали сторінки його творчої біографії. Окраса дійства — виконання пісні “Троянда” (музика Василя Сторонського, слова Ігоря Даха) юною Олею Бучек.





Друзі, колеги тепло вітали Ігоря Даха з творчим вечором. Не обійшлося без нагород. За дорученням Червоноградського міськвиконкому почесну грамоту вручив Михайло Махник, а за дорученням регіонального об'єднання Незалежної профспілки гірників України також почесну грамоту вручив Михайло Казибрід.

Тарас ЛЕХМАН, журналіст

Немає коментарів:

Дописати коментар