середу, 14 серпня 2013 р.

«Сучасні підлітки потребують чесності»

Знайомтесь: Барбара Космовська, популярна польська письменниця та її підліткові романи «Буба», «Буба: мертвий сезон» і «Позолочена рибка».
Підлітковий роман – це роман на межі: ще не доросла література, але вже й не дитяча. Роман для тинейджерів, щоб бути цікавим своїй аудиторії мусить бути повністю позбавленим будь – якої фальші. Адже в сучасних підлітків змінилася мова, система цінностей, підхід до багатьох речей. Але сама молодь не змінилася. Підлітки так само вразливі, як і раніше, і так само потребують чесності.

У своїх романах, як зізнається авторка, намагається бути максимально щирою із підлітками. Тому не боїться говорити про складні та болючі речі – розлучення батьків, смерть близької людини, анорексію, першу закоханість, проблеми з алкоголем, бідність тощо. Барбара Космовська впевнена, що розуміння світу підлітків, пам’ять про власну молодість та помилки – це той спільний «простір», що зближує письменника та юних читачів. Головне, переконана письменниця, щоб у підлітковій літературі не було фальші та надмірного моралізаторства.

Адже ні для кого не є секретом, що нині юних читачів у книжках приваблюють «негативні» герої – складні підлітки, вампіри, хлопці і дівчата, які потрапляють у халепу, самостійні та спраглі до небезпечних пригод. Буба ж – головна героїня книг    Б. Космовської – дівчина відповідальна, у всіх сенсах позитивна, слухає класичну музику. Це героїня, яка не слідує за новомодніми тенденціями, але ми впевнені, що й для неї найдеться місце  у ваших серцях, юні друзі. Хоча б тому, що вона нагадуватиме вам дівчину із сусідньої вулиці або з вашого під’їзду чи однокласницю.
Головні теми, які делікатно відкриває Барбара Космовська у романі «Позолочена рибка» - розлучення, перша закоханість, проблеми з алкоголем тощо. Невелика за обсягом книжка дає можливість підліткам долучитися до того досвіду, який українські автори поки що не наважуються вкладати у свої твори. Інколи ми мусимо протистояти невблаганній долі. «Позолочена рибка» розповідає саме про таку ситуацію -  дорослішання героїні Аліції, складний вибір, намагання протистояти проблемам, на які ми нездатні вплинути.

Три книжки письменниці в українському перекладі Божени Антоняк побачили світ у львівському видавництві «Урбіно». Це романи «Буба», «Буба: мертвий сезон» і «Позолочена рибка». Доречі , в новій шкільній програмі зі «Світової літератури» для додаткового читання є обидва романи про «Бубу» та книжка «Позолочена рибка» і читатимете їх у восьмому та дев’ятому класах. Всі ці три книги є у фонді Червоноградської міської бібліотеки для дітей.

Немає коментарів:

Дописати коментар