понеділок, 27 січня 2014 р.

Гімн держави - гімн моєї душі


175 років тому народився Павло Чубинський – автор слів головної пісні держави «Ще не вмерла Україна». На превеликий жаль, довгі десятиліття його ім’я штучно замовчувалося, а творчий і науковий доробок перебували під забороною.
Вірш “Ще не вмерла Україна” було написано восени 1862 року і твір миттєво здобув популярність серед українських патріотів.

У 1863 році вірш було опубліковано в львівському журналі “Мета”. Скоро вірш помітив отець Михайло Вербицький – релігійний діяч і відомий композитор тих часів. Саме він поклав вірша Чубинського на музику і у 1917 році “Ще не вмерла Україна” стала державним гімном.
раритетна публікація слів та музики державного гімну України
Жодному іншому творові української літератури не судилася така велична і... трагічна доля.

Велична, бо в ньому втілена споконвічна мрія народу стати суверенним, здобути волю, виражена незламна віра у відродження України.

Трагічна, бо понад століття пісню-гімн переслідували, забороняли, вбивали, але - не вбили.

Чи знаєш ти, що...  Пісня "Ще не вмерла Україна" перекладена багатьма мовами світу, зокрема добре відомі польський, німецький, російський її переклади.

"Ще не вмерла Україна", це концентрований вияв патріотичних почуттів, який підкорив рідкісну для поезії вершину — став неперевершеним виразником загальнонаціональних устремлінь, символом нації.

Що і підтверджує сьогодення, нині як ніколи стали актуальними слова гімну і звучання його ми повсякчас чуємо по усіх містах та селах України.

На таку тему відбулось історичне читання в міській бібліотеці для дітей.



Немає коментарів:

Дописати коментар