вівторок, 3 червня 2014 р.

Мама по скайпу

"... Мама не живе тепер з нами, бо вона на заробітках в Італії. Коли приїжджає у гості додому, то каже, що Італія дуже гарна, сонячна країна. Але для мене ця країна чужа, далека і зовсім не сонячна, бо вона забрала мою маму..."
Валентин, 11 років, с. Дунаївці, Чернівецька обл.
Проблема міграції знайома не тільки нам українцям. По цілому світу розкидані поляки, вірмени, євреї, росіяни, турки, араби. Люди різних народів поєднані прагненням кращого життя, як не для себе - то для своїх дітей. Тема соціального сирітства як наслідку трудової міграції є дражливою і неоднозначною. Гроші, зароблені батьками на чужині не замінять живого спілкування. Діти все життя пам'ятатимуть, що в моменти життєвого вибору поруч із ними не було мудрого тата чи виваженої мами, які б порадили і словом, і власним прикладом. І у відповідь на цю проблему зависає тиша - це син і мама говорять по телефону.
Чи вже, може, по скайпу?
Коли з'явився цей чудесний відеозв'язок сотні тисяч мігрантів готові були молитися за здоров'я його винахідників, двох естонських хлопців, імена яких мало хто знає.
У кожного хто розжився на Інтернет, з'явилася нагода безкоштовно (!) говорити з близькою людиною і головне - бачити співбесідника на екрані!
Тема соціального сирітства вже давно лежала на поверхні. І ось результат - збірка оповідань сучасних українських авторів "Мама по скайпу".
Сподіваємось, ці оповідання мало кого залишать байдужими. Тому що вони написані чесно. Більшість авторів є батьками і знають, що це таке - бути далеко від своєї дитини. Ми зовсім не думаємо, що ця книга може повернути дітям батьків із-за кордону. Однак вона починає озвучувати для суспільства цю болючу проблему. А говорити - значить шукати шляхів її вирішення.

Немає коментарів:

Дописати коментар