четвер, 25 вересня 2014 р.

«Класна» класика!

Згідно останніх статистичних даних найбільший вплив на формування світогляду українців справляють письменники української класики.
Українська література має тисячолітню історію. І кожен читач знайде в ній особливий твір для власної душі і серця.

Цьогорічний вересень видався багатим на ювілеї наших класиків: 10 вересня – 120-річчя від дня народження Олександра Довженка, а 17 вересня – 150-річчя від дня народження Михайла Коцюбинського. 
О. Довженко (1894 – 1956) кінорежисер, драматург, письменник, художник і громадський діяч. Основоположник школи українського поетичного кіно, визначний світовий митець.
Свого часу Чарлі Чаплін зазначав: «Словянство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета – Олександра Довженка».
Саме такий корифей української літератури як Михайло Коцюбинський (1864 – 1913) вважається одним з найцікавіших майстрів українського слова. Блискучий новеліст, він є одним з новаторів, що створював невеличкі за обсягом, але психологічно напружені твори.
Повість «Тіні забутих предків», здавалося б нехитра любовна історія двох дітей Карпатських гір, стає духовним заповітом Коцюбинського – людські душі єднаються не тільки в любові, але  й у смерті.
Читачі міської бібліотеки для дітей мали можливість познайомитись з творчістю цих незабутніх письменників на літературних годинах, присвячених О. Довженку «Неопалима купина яскравого таланту» та М. Коцюбинському «Митець за покликанням».
Адже справжня об’єктивна історія української класичної літератури ще не написана. І, можливо, хтось із вас, дорогі читачі, додасть свою частку в цей доробок.
Читайте, вивчайте та шануйте!

Немає коментарів:

Дописати коментар