четвер, 2 квітня 2015 р.

Зі святом читайлики!



Книги для дітей - це незвичайна література, вона барвиста, яскрава, на перший погляд проста, але несе в собі великий прихований сенс. На жаль, мало хто замислювався над тим, хто ж є творцем старих добрих повчальних оповідань, казок і віршиків на яких виросло не одне покоління. Саме тому, кожен рік, день народження відомого всім казкаря Ганса Хрістіана Андерсена - 2 квітня, визнаний Міжнародним днем дитячої книги. 
 У 1967 році Міжнародна рада з дитячої книги (International Boardon Booksfor Youngpeople, IBBY), за ініціативою видатної діячки дитячої літератури, німецької письменниці Йелли Лепман, заснувала Міжнародний день дитячої книги. Мета даного заходу - зацікавити дитину читанням, привернути увагу дорослих до дитячої літератури, показати, яку роль відіграє книга для дитини в формуванні його особистості і духовного розвитку.

Щорічно, організатори свята вибирають тему свята, і який-небудь знаменитий автор пише важливе і цікаве послання для дітей усього світу, а популярний дитячий ілюстратор малює яскравий барвистий постер, у якому зображує читання дитини.
Господарем цьогорічного Міжнародного дня дитячої книги є Об'єднані Арабські Емірати, плакат створила художниця Nasim Abaeian, автор повідомлення - Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi.

Багато культур - одна історія

«Ми говоримо на різних мовах і відрізняємось за походженням, але розповідаємо одні й ті ж історії. І хоча вони промовляють до нас різними голосами, і мають різний колір, одне є незмінним: початок дії, фабула і кінець. Є історії, які ми всі знаємо і любимо. Ми слухали їх різними мовами, вони розповідались у різний спосіб. Завжди серед героїв є принцеси і лиходії, чорні і білі характери, які складають нам товариство протягом століть. Вони повертаються до нас у мріях, заколисують нас, коли ми лягаємо спати. І хоча їхні голоси поступово замовкають, вони живуть у наших серцях, супроводжують нас до країни таємниць і фантазій. Саме так різні культури зливаються в Єдину Історію.»

Автор тексту, Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi, є одною з головних фігур в світі дитячих книжок в Об’єднаних Арабських Еміратах, є президентом національної секції IBBY. Вона закінчила університет в Дубаї, працює директором Департаменту з розвитку бізнесу. Він бере участь в організації та проведенні літературної премії Etisalat та в кампанії «Читаю, мрію, творю», вона також пише книги. Є членом Консультативного комітету Fundacji Sharjah, яка займається підтримкою читання дітей, що постраждали внаслідок війни або катастроф у Центральній Азії та Північній Африці. ДО значних досягнень цієї фундації належить відкриття бібліотеки з фондом майже 3000 прим. в таборі для сирійських біженців в Йорданії.
Художниця Nasim Abaeian народилася в Ісфахані (Іран), провела своє дитинство в Італії, в Генуї, потім вчилася на факультеті візуальної комунікації в університеті Шарджі. Продовжила свою освіту в США, у Школі мистецтв і дизайну в Савані. В даний час працює в університеті Заєд в Дубаї, також є ілюстратором.

Немає коментарів:

Дописати коментар