вівторок, 9 червня 2015 р.

«ЦІ РЯДКИ ПРОДИКТУВАЛИ ВАШІ СЕРЦЯ…»



Червоноградська міська бібліотека для дітей радо зустріла учасників XVIII загальноміського поетичного конкурсу «Мій перший вірш», який вона проводить щорічно. Цього разу його присвятили пам'яті Небесної сотні, який відбувся в рамках програми літніх читань. 



Тож, за умовами конкурсу, один з трьох віршів – неодмінно про Майдан, два інших – довільної тематики. Однак юні автори самостійно дещо «розширили» першу вимогу, бо подавали твори, присвячені ще й учасникам АТО, взагалі, борцям за волю України. На таку пропозицію організатори погодились охоче. Саме події на Майдані, в Криму на Донбасі (як єдиний ланцюжок) спонукали багатьох вперше взятися за перо. І хоч у творах інколи бракує літературної майстерності, все є написані вони щиро, з глибокою вірою у перемогу, пройняті патріотизмом, українським духом.

На конкурс подали заявки 17 учасників (дехто – не вперше!), яких розподілили на дві вікових групи: 10-12 років (молодша) і 13-16 років (старша). Вітаючи їх, батьків, гостей, заступник директора по роботі з дітьми Червоноградської централізованої бібліотечної системи Надія Дуда подякувала юні за те, що зголосилася взяти участь у літературній акції.

Вірші конкурсантів оцінювало журі у складі голови літоб’єднання ім. Василя Бобинського Михайла Репецького,
  поета Юрія Хоми,
 керівника Червоноградського відділення Малої Академії Літератури і Журналістики, члена Української асоціації письменників та літоб’єднання «Третій горизонт» Наталії Кічун-Лемех.
Юних авторів представляла провідний бібліотекар Тетяна Голотюк.

Вона ж розповідала про кожного з них, світ уподобань, захоплень, мрії…  Далі конкурсанти читали свої твори. Окрім героїко-патріотичної тематики, вірші присвятили духовності, рідному краю, природі, друзям, сім’ї.



Вшанували хвилиною мовчання Небесну сотню, полеглих бійців – учасників АТО. «Вони були нашими Ангелами-Охоронцями на землі, а тепер вони наші Ангели-Охоронці на Небі», - прозвучало з уст одного з учасників.

Перед врученням нагород голова журі Михайло Репецький проаналізував кожний авторський текст, акцентував на цікавих художніх деталях, яскравих образах. «Ці рядки продиктували ваші серця», - заявив він, звертаючись до юних літераторів, а також побажав їм творчих удач.

…Урочиста мить нагородження переможців та призерів. У молодшій віковій групі ними стали: Олена Федюра, учениця гімназії (перше місце),

Софія Гільман, школа №4 (друге),
Юлія Рачук, школа №4 (третє);
у старшій віковій групі: Тетяна Ратушинська, школа №7 (перше),
Катерина Куташ, студентка-першокурсниця ВПУ №11 (друге),
Анна Бурда, школа №5 (третє).
Вони отримали грамоти відділу культури Червоноградської міської ради та цінні подарунки. Окремими призами журі відзначило Єву Будник, школа №8, Соломію Шевчук, школа №4, Маркіяна Лехмана, школа №8. Останній виступав поза конкурсом, оскільки пише прозу, але організатори дозволили йому взяти участь у літературній акції. Найціннішим подарунком стала для конкурсантів збірка «Божі голуби Майдану»,
у якій надруковано по одному твору кожного учасника.

Тарас ЛЕХМАН.

Немає коментарів:

Дописати коментар