неділю, 27 березня 2016 р.

ЯК ДІДУСЬ ОЛЕКСАНДР ПОЧАВ ПИСАТИ КАЗКИ...

Автор зі Львова Олександр Зімба — заслужений тренер України з важкої атлетики почав писати і видавати дитячі книжки у доволі зрілому віці. А спонукали його до цього внуки, власне, сам виявив бажання потішити рідну кровинку. Їх у п. Олександра — четверо: Євген, Максим, Олександр і Вікторія. Про таких кажуть: “Багатий дідусь!”. Додамо, що ще й люблячий, турботливий, завжди вміє розвеселити і щось цікаве, захоплююче розповісти. Спочатку віршовані і прозові казки розповідав онукам усно, потім розповіді записував на папері і клав у шухляду, допоки відомий львівський письменник Микола Петренко й директор видавництва “Ліга-Прес” Станіслав Дикий не переконали автора видати ці твори у “книжковому форматі” (цитата дослівна), бо їх цікаво буде прочитати й іншим діточкам.
Хто-хто, а юні читачі з Червонограда — відвідувачі міської дитячої бібліотеки у цьому переконалися. 

У фондах книгозбірні є понад десяток збірочок Олександра Зімби, а всього їх в автора — 22. Постійними героями його творів є Бровко і Мурчик — реальні песик і котик, за якими письменник довго спостерігав і врешті-решт зробив персонажами своїх казок - “Родинна казка”, “Особливий дитсадочок”, «Не такий вже вовк страшний”, “Акули в Одесі”, “Пригоди на Марсі”... Окрім українською, Бровко і Мурчик (друзі — нерозлий вода) заговорили до діточок ще й англійською. Це завдяки перекладам Дарії Довбиш. А щоб книжечки вийшли оригінальнішими, яскравими та барвистими (як і годиться для дитячого видання), постаралися художники та дизайнери Оксана Мазур, Ірина Маршаленко, учні львівських шкіл. Вони - повноправні співавтори!
...І ось щаслива мить. Олександр Зімба разом з директором видавництва “Ліга-Прес” Станіславом Диким, поетесою Оксаною Легуцькою-Карнагою, художниками завітали у Червоноград, у дитячу міську бібліотеку, де на них вже чекали читачі-школярі. Представила гостей заступник директора централізованої бібліотечної системи по роботі з дітьми Надія Дуда. 
А далі відбулася невимушена розмова автора з читачами.
Олександр Зімба розповів дещо про себе, світ захоплень, вподобань, про те, як йому пишеться, що і хто дає наснагу (звісно, малеча, і не тільки вже внуки), про функціонування заснованого ним видавництва “Вісім лапок”, бо у Бровка та Мурчика на двох якраз вісім лапок, й аналогічного сайту, куди можна надсилати фото своїх домашніх улюбленців, а за кращі роботи ще й отримати призи.

Те, що розмова вийшла цікавою, захоплюючою, свідчать самі запитання з аудиторії. Наприклад, автора змусили “зізнатися”, що і в шкільні роки він пробував щось писати, але про літературну стезю не мріяв. Далі — спорт (він і тепер його не полишає, принаймні, регулярно займається у тренажерному залі, хоча наближається до свого 70-ліття), тренерська робота, тому до писання якось не доходило. Але завжди багато читав, книжки буквально “ковтав”. Порадив багато читати й учням.
Чимало віршів Олександра Зімби покладено на музику (композитор — Вікторія Бондаренко). Завдяки ноутбуку присутні могли побачити і почути, як їх виконують діти — вихованці мистецьких студій, учасники самодіяльних гуртів. Деякі з пісенних творів транслювалися по Львівському телебаченню. А одна з пісень, написана у стилі рок-н-рол, яку виконує дитячий ансамбль пісні і танцю “Горицвіт” (у ньому танцює внучка п. Олександра — Вікторія), враз заполонила присутніх у читальній залі — вони таки підтанцьовували.
Участь у зустрічі взяли й слухачі Червоноградського відділення МАЛіЖу та його керівник, поетеса Наталія Кічун-Лемех. 
З ними навіть відбулася окрема колуарна розмова письменника про літературу, таємниці творчості. 
Гість щиро порадів за успіхи червоноградських маліжан і побажав їм творчої наснаги.


Тарас ЛЕХМАН, журналіст

Немає коментарів:

Дописати коментар