четвер, 10 листопада 2016 р.

«Солов’їна, барвінкова українська рідна мова»



Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об’єднує народи в нації і зміцнює державу.
Рідне слово... Воно бринить, хвилює душу. Бо мова українська - то невичерпне джерело, скарбниця народного духу. Вона мелодійна, ласкава, ніжна, багата. Порадник і вчитель тим, хто її любить і шанує, і суддя тих, хто її зневажає.
З часу винайдення писемності фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її в часі.
  День української писемності та мови, святкування якого припадає на 9 листопада - надзвичайно важлива та знакова подія у житті кожного свідомого українця. У цю днину, за православним календарем вшановують пам`ять преподобного Нестора-Літописця – вірного послідовника слов`янської писемності Кирила і Мефодія.  До відзначення  Дня української писемності та мови у світлиці бібліотеки був  проведений  мовний колаж «Солов’їна, барвінкова українська рідна мова» з учнями 6-А класу ЗОШ №7. 



Діти дізналися про важливість вивчення рідної мови. Викладач української мови та бібліотекарі розповіли, що неправильно підібране слово може образити людину, а лагідні слова - навпаки - привернути її увагу. Учням нагадали і про те, що не варто розмовляти суржиком, якщо поважаєш рідну мову.
  Про багатство і ніжність, чарівність, мальовничість, мелодійність і співучість рідної мови звучали вірші у виконанні учнів.
  Юні шанувальники  рідного слова виявилися хорошими знавцями українських прислів’їв, приказок та загадок.
Фінал зустрічі увінчався оглядом літератури біля книжкової виставки «О, мово моя, душа голосна України», який провела бібліотекар читального залу  Астапова Ю. 

День рідної мови допомагає кожному замислитися над тим, що він є носієм того важливого, що ми успадкували від минулих поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар