середу, 6 серпня 2014 р.

Обери на чиєму ти боці?


Поки прихильники сутінкової саги сумують над тим, що Стефані Маєр відклала завершення свого роману «Сонце півночі» (сповідь Едварда Каллена), її українська колега Дара Корній започаткувала власну сагу. Після вдалого дебюту романом «Гонихмарник», Дара Корній іще раз підтвердила, що її покликання в літературі – це фантастика на міцній етнографічній основі: Волинь і Карпати, а також слов’янське язичництво.
Отже Дара Корній замислила серію фентезі про безсмертну Мальву. Видавництво «Клубу сімейного дозвілля» випустило у світ два перших романи:
«Зворотний бік світла» та «Зворотний бік темряви»
Чи може бути світло без темряви, а темрява без світла?Чи припиниться колись протистояння між темними безсмертними і світлими безсмертними?
Перед нами – фентезійні романи-виховання, виховання почуттями, співпереживанням.

Мальва – цілком сучасна дівчина з українського міста Львова, але надходить час і вона мусить прийняти свою приналежність до світу безсмертних. Виявляється, що Всесвіт переповнений різноманітними світами, і наш з вами світ – світ Єдиного Бога – лише один із них. Батько Мальви – темний безсмертний, мати – воїн із племені амазонок, але до 17 років Мальва чомусь виховується у Львові - в світі Єдиного Бога -  в родині простих смертних людей. І ось для Мальви настає час дізнатися багато неймовірних речей від світлої безсмертної, жінки на ймення Птаха, яка, виявляється, врятувала їй при народженні життя. І, власне, весь твір – це приготування до нового життя, незмірно багатого на подорожі, пригоди і боротьбу.

У переході від дитинства до дорослого життя є й справді щось фантастичне: ми отримуємо свободу й права, про які завжди мріяли,  -  просто так, усі без винятку, незалежно від заслуг. Історія дорослішання Мальви постає для нас у алегоріях та метафорах. У такий оригінальний спосіб Дара Корній викладає нам непросту науку життя. Викладає часом наївно, але завжди щиро,багатою емоційно мовою, насиченою як високою лексикою, так і сучасним молодіжним сленгом, яким аж надто переповнена мова Мальви.
Із цими книгами дорослі ніби повертають собі юність,таку беззахисну й безкомпромісну, для багатьох уже втрачену;  отримують  можливість по - іншому подивитись на молоде покоління. Ну а для юних вони – серйозна підтримка. Адже саме так треба писати для юних – дуже відповідально, можливо,навіть, складно, щоб перегорнувши останню сторінку, опинившись на порозі зрілості, вони могли стати сильнішими та мудрішими.

Немає коментарів:

Дописати коментар