неділю, 15 лютого 2015 р.

НА КРИЛАХ ТВОРЧОСТІ



Чергова літературна зустріч «Дивовожний вогник слова», а такі організовує Червоноградська дитяча бібліотека-філія №9 (Народний дім), відбулася за участю поета-шахтаря, прозаїка, видавця Ігоря Даха.
Тут зібралися найактивніші юні читачі, небайдужі до рідного слова. Гостя представила завідувач бібліотекою-філією Ірина Суворова. Але він завітав не сам, а зі слухачами Червоноградського відділення Малої Академії Літератури і Журналістики Тетяною Коваль (школа №8) та Ольгою Бучек (школа №1). Тому, аби провести щиру, відверту, навіть довірливу розмову з аудиторією (так і сталося!), запропонував першими виступити юним авторам.

Тетяна Коваль прочитала прозовий твір «Симфонія дощу».


Це – сповнена щему розповідь про дитячий біль від втрати батьків. «На щастя, не автором», - з полегшенням зітхнули присутні, коли дізналися правду. Тетяна намагалася «пірнути» в душу ровесниці, якби, не дай Боже, її спіткало таке лихо, та ще й сама важко захворіла, розуміє, що і до неї наближається смерть.  Авторським чутливим сприйняттям світу, глибокою духовністю (є тут посилання на Новий Завіт), добрим володінням слова Тетяні вдалося переконливо відтворити настрої  героїні. Можемо цей твір віднести до категорії «дитячої психологічної прози».

- Оповідання навіть не за віком! – така схвальна репліка прозвучала з уст присутніх. (Тетяна – лише десятикласниця).

Опісля під оплески звучали авторські пісні й вірші Ольги Бучек.
Так, вона творить музику, пише поезії, виступає у пресі, як юний журналіст.

- Олю, чому ти надаєш перевагу?.. – запитали слухачі.

Риторично, але відверто відповіла:

- Це залежить від настрою і чого душа прагне.  Важко визначитися, але подобається все.

Додамо: подобається творити, летіти на крилах творчості.

Далі взяв слово Ігор Дах. Читав свої вірші, присвячені Україні, сучасним подіям (вони написані по «гарячих слідах»).
Деякі з них ще ніхто не читав і не чув, окрім цієї аудиторії. Звучали й поезії, створені понад  десяток років тому, але вони актуальні й тепер. Недарма кажуть, що поет – це пророк. (Справжній Поет!). У перервах його виступів знову брали слово червоноградські маліжани.

Оскільки у бібліотеці зібрався дитячий читацький контингент, то Ігор Дах подарував «порцію» поетичних веселинок, адресованих саме дітям, але не позбавлених повчань, глибокої моралі. Спасибі й працівникам бібліотеки, які підготували виставку його книг (творчий доробок літератора становить понад 30 видань) «Зачарований красою слова».

Під завершення зустрічі посипався шквал запитань. Вони стосувалися і творчої біографії, і особистого життя (ледь чи не до інтимності, але сприйміть так, як є), і як писати вірші, що робити для того, аби стати поетом, журналістом, як вступити до МАЛіЖу тощо. Найприємніше те, що розмова вийшла цікаво, корисною і для читачів, і для авторів.

Найактивніші читачі бібліотеки отримали книги з автографами Ігоря Даха. А в них сказано все…

Тарас ЛЕХМАН, журналіст, м. Червоноград

Немає коментарів:

Дописати коментар