понеділок, 3 квітня 2017 р.

О, писанко! Ти символ України! Любові й миру оберіг



Щоб пізнати основи писанкарства -  давнього українського мистецтва та навчитися самостійно виготовляти писанки продовжив свою роботу клуб творчості та дозвілля «Чиста криниця». 2 квітня  бібліотекарі філії №7 та майстер Демедюк Назар завітали в гості  до дітей  з багатодітних родин, якими опікується громадська організація багатодітних сімей «Майбутнє України».  










Майстер–клас  «О, писанко! Ти символ України! Любові й миру оберіг» розпочався з короткої повчальної лекції – розповіді про історію писанкарства від майстра Назара.  Він розповів про те, що писанка – це пташине яйце, розписане певними знаками та символами за допомогою гарячого воску з використанням фарбників  для надання йому різнокольорового забарвлення. Що ще за часів писемності нанесені на шкарлупу яйця чарівні знаки несли в собі певну систему побажань добра, щастя, захисту від природних стихій, розуміння Всесвіту і свого місця в ньому. Писанка з давніх-давен була оберегом українців. Тільки українському народу вдалося зберегти знакову символіку писанки.
Учасники майстер-класу дізнались про зміст символів, пізнали регіональні особливості писанкового розпису та навчились розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти. Обираючи зразок писанки, кожен з учасників творив  свій витвір мистецтва, можливо не такий витончений як у майстра, але по-своєму унікальний.
Такі заняття дають реальну можливість доторкнутися до народної культури, побуту українців. Це чудова нагода подивитися один на одного по-новому: батькам на творчі здібності своїх дітей, дітям пізнати щось нове в своєму житті, або, навіть, започаткувати в собі нові творчі завдатки.

Немає коментарів:

Дописати коментар