понеділок, 18 грудня 2017 р.

Як у хаті витинанки, то й добро стоїть на ганку



Скоро Новий рік та Різдво. Хочеться прикрасити дім, як це робили ще наші бабусі. Створити святковий настрій. Яке особливе відчуття охоплює, коли на вікнах будинків, вітринах магазинів, з”являються сніжинки.
Витинанка - один з найулюбленіших  декоративних прикрас  у народній оселі. Сучасна витинанка знайшла себе у новому призначенні   - декор у інтер’єрі,   листівки у техніці витинанки. І дорослі, і діти з захопленням ріжуть папір, чекаючи останньої миті  - розгортання листа.
На свята українці виготовляли особливі витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, у вигляді барвінку чи постатей ангелів. Витинанка-хрест була оберегом, її  чіпляли на сволок, де висіла дитяча колиска.
Майстер-клас «Як у хаті витинанки, то й добро стоїть на ганку» у бібліотеці-філії №5 провів вчитель образотворчого мистецтва Демедюк Назар. Прослухавши розповідь про історію виникнення витинанки та легенду про появу витинанок в Україні, майстер запропонував  дітям власноруч спробувати створити витинанку. Не залишились осторонь і мами, які залюбки допомагали своїм дітям.



Працюючи над створенням витинанок  діти звернули увагу, що витинанка є безмежним полем для фантазії. Тож не дивно, що кожен учасник майстер-класу мав можливість проявити власну креативність та додати до своїх сніжинок унікальних рис.
Свої витвори діти забрали додому - показати рідним. Сподіваємось, що й надалі діти та дорослі обов'язково приходитимуть до нас на різноманітні майстер-класи.

Немає коментарів:

Дописати коментар