середу, 18 листопада 2020 р.

Граф, що вибрав убогість і служіння людям

2020 рік є роком вшанування пам'яті Андрея Шептицького - Митрополита Греко-Католицької Церкви, визначного громадського діяча та мецената української культури.


Роман - Марія- Олександр Шептицький народився 29 липня 1865 року в селі Прилбичі на Львівщині в заможній українсько - польській родині.

Роман Шептицький міг зробити блискучу кар'єру і жити в розкоші. Але ще з дитинства він мріяв стати священиком, у гімназійні роки пробудилось в його душі прагнення служити українському народові, з яким його рід розлучила історична недоля...

Вже будучи Галицьким Митрополитом, вів скромне монаше життя, а всі прибутки з родинного маєтку жертвував на народні цілі. Щороку своїм коштом утримував десятки юнаків і дівчат, дбаючи про їх освіту, матеріально підтримував талановитих митців. У 1905 році Шептицький заснував і підтримував у Львові церковний музей, який згодом став Національним музеєм.

До останніх днів свого земного життя владика Андрей був відданий високим християнським ідеалам, віддано служив Богу та своєму народові.

І недарма український народ назвав свого Митрополита Мойсеєм, бо він майже півстоліття мужньо вів свій народ крізь усі лихоліття.





Немає коментарів:

Дописати коментар